DAB-radio: Så fungerar den digitala tekniken

Vad är DAB-radio? DAB står för Digital Audio Broadcasting och innebär att ljudet sänds digitalt istället för analogt. Detta ger en kristallklar ljudkvalitet och fler kanaler att välja mellan.

Så här fungerar det

DAB-sändningar sker på en annan frekvens än FM-sändningar. Detta kräver en DAB-mottagare för att ta emot signalerna. När signalen mottas och dekodas av mottagaren, kan ljudet avges i hög kvalitet.

Fler kanaler

Ett stort plus med DAB-radio är att det finns många fler kanaler att välja mellan jämfört med FM-radio. Detta beror på att DAB-sändningar tar mindre plats i utrymmet än FM-sändningar, så fler kanaler kan få plats på samma frekvens.

Bättre täckning

DAB-sändningar har också bättre täckning än FM-sändningar, eftersom signalerna är starkare och kan nå längre. Detta innebär att fler människor kan ta emot DAB-sändningar än FM-sändningar.

Slutsats

DAB-radio är en modern teknik som ger en kristallklar ljudkvalitet och fler kanaler att välja mellan. Det har också bättre täckning än FM-radio och kräver en speciell mottagare för att ta emot signalerna. DAB-radio är ett bra alternativ för den som vill ha bättre ljud och fler valmöjligheter när det gäller radiokanaler.