Ståendet här för att stanna

De som under pandemin har blivit hemmajobbare har troligen även helt vant sig av med kontorsstolen och skrivbordet. Däremot har radiomänniskor knappast kunna sköta arbetet hemifrån, utan närvaro i studion är ett måste för att utföra sitt yrke. Denna tekniska begränsning kan indirekt skapa fysiska besvär, men det finns saker som underlättar det stående arbetet. 

Ny teknik

Sedan kontorets införande har inte mycket hänt i termer av ergonomi. Ett skrivbord, en stol och något arkivskåp, dessa saker kan sammanfatta kontoret och kreativt arbete. Men så är inte längre fallet. I dag producerar innovativa företag ständigt nya lösningar för stående arbete, du kan till exempel klicka här för att se vad som finns i denna nya värld.

Växlande arbete

Det mest hälsosamma arbetet växlar mellan sittande och stående, med betoning på dynamiska rörelser. Vi ska alltså kunna skifta hur vi arbetar, utefter uppgift. Armar, ben och leder behöver användas regelbundet, vilket då minskar risken för kärlsjukdomar och andra besvär. Viktigt att tänka på är även återkommande pauser i arbetet.De som har arbetat hemma under pandemin lider nu risk för nack- och ryggproblem, eftersom varken soffor och matbord i regel inte går att höja eller sänka. Därför är studion också en fördel, eftersom den kan ge större variation i arbetet.